Knäckig äpplepaj från Mölndal

Så äntligen har det skett – jag har bakat en äpplepaj!

Den hemmagjorda äpplemusten i all ära, men nog fan är en knäckig äpplepaj strået vassare. I vilket fall godare. Kanske inte riktigt lika nyttig då pajen innehåller både smör och socker – men godare slår nyttigt nästan alla dagar i veckan. Sen känns det lite roligare att göra något annat av alla våra äpplen, inte bara stå och musta hela tiden.

Så tidigare idag plockade jag några äpplen från trädet i trädgården och slängde ihop en äpplepaj som blev sådär göttigt knäckig. Jag tog lite här och där från några recept, så här kommer mitt recept på äpplepaj från Mölndal:

– 5 äpplen
– 2 tsk kanel
– 150 g smör
– 3 dl havregryn
– 1 dl socker
– 1/2 dl ljus sirap
– 1 1/2 dl vetemjöl
– 1/2 tsk bakpulver
– 2 msk mjölk
– en nypa flingsalt

Sätt ugnen på 175°C. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form och pudra över kanelen. Smält sen smöret i en kastrull och dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser i kastrullen och fördela smeten över äpplena. Ställ in äpplepajen i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med vaniljsås. Ät å njut!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply