Att göra egen äpplemust

Äppleår eller ej – vårat äppleträd följde med i husköpet och då får en se till att ta tillvara på det som naturen ger. Nu vet jag inte hur mycket äpplen som trädet brukar ha i vanliga fall, men i år är grenarna tunga av äpplen och nedanför på gräsmattan ligger en hel del fallfrukt. Så jag har funderat lite på vad jag ska hitta på med alla äpplen. Äpplepaj är ju givet men ska jag bara göra paj på alla äpplen kommer jag rulla fram. Så för att blidka den nyttiga personen som gömmer sig därinne har jag nu gjort egen äpplemust!

Hej äpplen – nu ska ni klyftas och mosas och josas och mustas!

Men först var jag tvungen att plocka äpplena från vårt äppleträd – som ser ut så här.
Litet men naggande gott.

Äpplen fanns det som sagt gott om.

Tydligen ska den gamla ägaren ha korsat två äpplesorter så en hel del är gröna…

… och en del är rödgröna.
Vet dock inte vad sorterna heter. Äpple som äpple?

Du får följa med in!

Det var en hel del äpplen som krävdes för att få ihop två flaskor, kanske fyra-fem kilo?

I den första flaskan – Must 1 – hade jag äpplejosen som kom direkt från råsaftcentrifugen.

Och i den andra flaskan – Must 2 – hällde jag i josen som kom från det som blev över i råsaftcentrifugen, allt göjsigt skal osv som jag pressade och silade genom en handduk. Som ni ser blev det då lite olika färg/klarhet på musterna.

Det gömde sig alltså en massa jos i detta leftoverjox – så varför inte ta tillvara på det?

Så äpplemust – hur gör en sånt?.
Det är hur enkelt som helst. Men det tar lite tid. Och kräver som sagt en hel del äpplen.

För två liter äpplemust behövs:

– Fyra, fem kilo äpplen
– Råsaftcentrifug eller juicepress
– Rena flaskor
– Skärbräda
– Kniv
– Handduk
– Tratt
– Två bunkar

Gör så här:

Plocka upp äpplen/fallfrukt från marken, ja de äpplen som funkar för att äta samt plocka de äpplen från trädet som är mogna/stora nog. Tvätta av dem, skär i bitar och släng bort kärnhuset. Ner med bitarna i råsaftcentrifugen och kör på. Filtrera josen genom en handduk ner i en bunke och häll sen ner i en flaska. Sen är det dags att ta tillvara på resterna – lägg ner detta i handduken och pressa ur den jos som finns kvar. Häll sen detta i den andra flaskan.

Klart!

Resultatet ser ni här – två flaskor av egengjord äpplemust!

Hur smakade det då?

Alldeles förträffligt!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply