Kärt barn har många namn. Oavsett så är det en sjuk smarrig efterrätt – den klassiska marängsvissen. I mitt fall ska den ätas utan banan och med massa chokladsås och strössel. Nominom!
Appropå stavningen av namnet, på wikipedia står det så här:
Rättens namn kommer av franskans meringue suisse, vilket är den franska benämningen på maränger gjorda på äggvita och strösocker, till skillnad från exempelvis meringue italienne som görs med smält socker. I Sverige har denna term sedan givit upphov till namnet på en speciell rätt – marängsuisse, formen marängsviss är belagd sedan slutet av 1800-talet.
Så om wikipedia säger att det stavas marängsviss, då är det väl så. Hej okällkritisk.
2 Comments
Stina - Tillvaron.se
28 mars 2015 at 21:42Men MUMS så gott, hundra år en jag åt svisch, svich, sviss. Så fint porslin med!
Jessica
29 mars 2015 at 13:28Wikipedia har alltid rätt!!!