Morotspaj med Västerbottenost

När jag fyllde år lagade jag två pajer som jag bjöd föräldrar och svärföräldrar på – en filodegspaj med spenat och fetaost samt en kantarellpaj. Hann dock ej fota av samt spara recepten på dessa men kan lova att det var goda, vi åt upp allt! Men jag hade fortfarande – efter både pajbak samt kalasbuffé – kvar en massa västerbottenost så varför inte göra en till paj på det som finns i kylskåpet? Sagt och gjort – jag slängde ihop en morotspaj med västerbottenost, champinjoner, lök och körsbärstomater (tomater, whaaat!?). Och denna gång kan jag dela med mig av receptet, voila se nedan.

morotspaj

Ingredienser

1 paket färdig pajdeg
1 charlottenlök
3 morötter
100 g champinjoner
100 g körsbärstomater
1 – 2 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk pressad citron
3 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
2 dl riven västerbottenost

Gör så här

Gör egen pajdeg eller köp färdig. Med tanke på mitt skick (hej förkylning) körde jag på köpedeg. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i 10 minuter, lägg folie på kanterna så de inte bränns. Under tiden pajen förgräddas fixar du fyllningen. Skala och skiva löken samt champinjonerna, tvätta och riv morötterna grovt. Fräs lök, svamp och morötter i oljan i ca 10 minuter, pressa i vitlöken och salta. Tillsätt citronsaften. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk med kryddorna. Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten, häll på äggstanningen och peta ner körsbärstomaterna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Ät några bitar tillsammans med någon du tycker om och spara några till söndagsmiddagen som du därmed slipper laga. Perf.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply