En gillar ju att fylla år. Ni vet, uppvaktning, presenter, blommor och…tårta! Ja en äter tårta alldeles för sällan. Så i år sprider jag ut min födelsedag lite granna, för att maxa med allt det goda. I söndags blev jag firad i förskott av Davids föräldrar samt hans systers familj och självklart skulle det bjuckas på tårta. Så jag slängde ihop en riktig smarrig chokladskapelse, nämligen en kladdig brownietårta med chokladsglasyr på. Hej smarrismarr!
Detta recept måste sparas för framtiden då tårtan garanterat kommer bakas fler gånger. Enkelt och gott!
Ingredienser tårta
200 g smör
4 dl strösocker
3 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
4 ägg
Ingredienser glasyr
100 g mjölkchoklad i bitar
50 g mörk choklad i bitar
4 msk kakao
1.5 dl florsocker
100 g rumsvarmt smör
Topping
50 g mörk choklad, hackad
Gör så här
Smält smör och socker tillsammans i en kastrull. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke, häll sen ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna och vispa ihop. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet. Häll smeten i en rund form med avtagbar kant. Grädda kakan mitt i ugnen på 150° i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i 30 minuter.
Glasyr och topping: Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad med kakao, vänd sen ner florsocker och smör i chokladen och blanda ihop till en jämn smet. Bred ut glasyren över den svala kakan och toppa med den hackade chokladen. Låt kakan stå i 15 minuter innan servering så att glasyren hinner stelna.
Ät sen och bli så här glad
☟
1 Comment
Mamma Marie
16 februari 2017 at 20:21Ser fram emot att bli bjuden på detta läckra bakverk?.