Hurra att komma hem från skogs med detta goda: trattkantareller och gula kantareller. Det är win på den känslan alltså. Sen är det klart att jag gärna hade hittat mer. Men å andra sidan är det verkligen dötrist att rensa all svamp, så får väl ändå vara rätt nöjd med mängden.
Just dessa svampar fick bli en del av söndagsmiddagen som jag faktiskt lyckades slänga ihop med enbart ingredienser jag hade hemma. Och rätten? Trattkantarellsrisotto! Tillsammans med ett glas rött blev det ett perfekt avslut på en höstig dag.
And this is how you do it:
- Skala och hacka en gul lök. Pressa 1-2 vitlöksklyftor beroende på hur kaxig du är.
- Koka upp buljong bestående av 9 dl vatten och 1-2 grönsaksbuljongtärningar och håll buljongen varm.
- Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull utan att det får färg. Höj sen värmen, tillsätt 3 dl arborioris och fräs tills det är glansigt. Häll på lite av buljongen och låt det koka in i riset.
- Späd sedan med varm buljong under omrörning – börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta, helst med en träslev för att få rätta känslan.
- Riset är färdigkokt efter ca 20 minuter, men ta upp några riskorn och smaka då det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
- Under tiden som risotton göttar till sig ansar du och skivar svampen. Svetta av svampen i en torr stekpanna, stek sen i smör och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset när detta är klart.
- Tillsätt 1-2 dl riven parmesansost och rör om allt. Risotton ska nu vara krämig och ganska lös i konsistensen, späd annars med lite mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
- Och nu då? Ja sen äter du!
2 Comments
Rebecca
17 september 2017 at 21:38mums, fy tusan vad gott!
Andrea
18 september 2017 at 16:26Ja ser verkligen jättegott ut! Håller med om att det är så tråkigt att rensa svampen, mitt bästa tips är (om du inte redan gör så): svampkniv med borste på så att man kan rensa direkt när man plockat svampen! Mycket bättre än att dra med sig allt hem!