Jag lagar mat emellanåt – a girl’s gotta eat liksom. Och nu i höst- och Halloweentider är det ju ypperligt att laga mat på pumpa. Så häromdagen slängde jag ihop en pumpasoppa som jag antar skulle ha en del sting i sig, med tanke på ingefäran och chilin. Men njaaa, blev allt lite besviken. Så nästa gång får jag nog ösa på lite mer med hettan. Nåväl, soppan smakade ändå helt ok så jag bjussar på receptet – som då kanske passar de som är lite mindre heta när det gäller mat.
Pumpasoppa med kokos, ingefära och chili 2 port
ca 500 g butternut squash pumpa
2 dl kokosmjölk
En lagom stor bit färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
2 krm sambal olek
Salt och peppar
Skala pumpan, karva ur kärnorna (spara INTE kärnorna och rosta INTE dem i en torr stekpanna – jag gjorde detta och det smakade fybubbla. Tacka vet jag pumpakärnor en köper färdiga i butik) och skär i små bitar. Ja ni vet, ju mindre bitar desto snabbare koktid. Fräs finhackad ingefära och vitlök i lite olja i en kastrull. Tillsätt pumpan och häll på vatten så det täcker allt kött. Koka med vatten tills pumpan är mjuk, ca 15 minuter. Fräs purjolök tillsammans med lite svartpeppar och salt i smör. Häll av kokvattnet men spara det i en skål. Mixa soppan slät och tillsätt kokosmjölk samt ev lite av kokvattnet beroende på hur tjock du vill ha soppan. Smaka av med sambal olek (ös på lite till eller tillsätt även lite hackad färsk chili om du gillar mer hetta) salt och peppar. Servera med purjolöksfräset och ett gott bröd. Käka.
Och sen efter du ha ätit soppan – släng ihop ett gäng goa kladdkakemuffins för att möla i dig. Gottigott!
No Comments