Överbliven rödkål – på tre sätt

rodkal-02

Efter en glutt i kylskåpet kunde jag konstatera att det där fanns rödkål för ett flertal framtida jular. Men eftersom julen nu är över sedan länge, vad ska en då hitta på med all överbliven rödkål? Att ha den finskuren i sallad är ju ett enkelt sätt att bli av med den, men om en vill tillaga den på ett mer matigt sätt – ja vad ska en då hitta på?

rodkal-01rodkal-00

Efter lite receptgoogling och fikarast-prat har jag tillagat tre rödkålsrecept som faktiskt är helt ok!

rodkal-i-ugn-1

Ungsrostad rödkål med sesamfrön och syrliga qournbitar

Enkelt att tillaga och tillbehören kan varieras i oändlighet. Just vid detta tillfälle fick tillbehören bli syrliga qournbitar och srirachamajonäs (vad annars?!). Men ugnsrostad kål – sicken grej ändå! Sjukt enkelt och sjukt gott! Kommer garanteras att tillaga kålrester på detta sätt igen.

rodkal-i-ugn-2

Dela rödkålen i ca 2 cm skivor, lägg på en klädd plåt, ringla över olivolja och strössla över sesamfrön och flingsalt. In i ugnen, 220 grader 20-30 minuter (tills kålen blivit mjuk och börjat få färg).  Under tiden marinerar du qournbitar i pressad lime, vitlök, ingefära och olja som sedan steks för att få yta. Srirachamajonäs behöver väl ingen närmare presentation då det är var det där – sriracha och majonäs.

Avnjut sedan alltsammans framför Skam:

rodkal-03radkalscrepes

Rödkålscrepes

Otippat som få men blev faktiskt helt ok! Och eftersom jag är ett stort fan av matrester och att äta upp maten som redan finns så passade ju denna rätt väldigt bra då det även gårdagens pannkakor fanns i kylen.

Så det första som måste finnas är pannkakor. Antingen har du de redan i kylen eller så får du steka upp ett gäng. Recept på pannkakor – ja det måste du väl fått från din mormor eller liknande så den bistår inte jag med. Dock – 3 ägg använder jag!

Och fyllningen då? En lök, en näve broccoli, vitlök och så rödkål. Hacka i bitar och fräs i olja. När detta är mjukt, i med 1 dl mjölk och lite mjöl och red upp lite stuns. Släng även i 1/2 dl riven parmesan, för det är ju gött! Smaka av med salt och peppar. Sen lägger du i röran i pannkakorna, rullar ihop, lägger i en ugnsform och strör över riven ost. In i ugnen, 220 grader, i ca 20 minuter eller tills osten börjar få färg. Servera med nåt grönt till – för min del fick det bli skivad avokado med sesamfrön på. Smarrigt!

haloumitaco-3

Frasiga halloumitacos med ananassalsa, inlagd kål och jalapeñomajonnäs

Recept nr 3 fick bli en gammal favorit – för det är bara sååå gött ju! Typ allt smarrigt du kan tänka dig – i ett bröd. Vi snackar frasigt, sött, hett, krispigt och krämigt. Hallå gott! Receptet på detta mumsiga finns här.

Och annars då? Ja snabbinlägg tunt skivad rödkål för att ha i din favoritburgare. Eller så funkar det ju toppen att marinera och ha i vårrullar. Så rödkål – du är mer än bara ett jultillbehör!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply