Pad thai med pankofriterad tofu

Släpp allt ni håller på med – jag har lagat mat!

Ja herregud, den här våren har varit ett skämt när det kommer till matlagning. Fast visst, självklart har jag ätit och lagat mat, men det har inte varit nåt att skryta med. Men nu så, härom dagen fick jag feeling och huserade i köket ett bra tag för att få denna maträtt på bordet; Pad thai med pankofriterad tofu.

Själva pad thai’en tar ju inte så lång tid att få till, men det är de där pankofriterade tofubitarna som tar sin lilla tid och även om jag tyckte att jag planerade min matlagning blev det lite stressigt och hattigt (hattigt, hattit, hackigt… ja vad är det för ett ord egentligen och hur stavas det?!) där på slutet. Note to self, ha i lite salt/peppar i mjölet för nu blev det lite lame. Men panko – sicken grej!

Så vad hade jag i maträtten och hur gick det till? Josåatte, här kommer lite förklaring:

Ingredienser

  • Gul lök
  • Vitkål
  • Sugersnaps
  • Ägg
  • En flaska med padthai-sås, finns lite olika varianter/märken
  • Tofu
  • Pankoströbröd + mjöl-å-vatten
  • Rapsolja
  • Nudlar
  • Lime
  • Färsk koriander
  • Jordnötter – som jag glömde köpa men som typ är ett måste på denna rätt

Hur gör jag då?

Koka upp vatten till nudlarna och koka dess enligt anvisning. Ställ åt sidan. Fräs på hackad lök och vitkål i en het stekpanna och efter en stund slänger du även i sugarsnaps. Under tiden hettar du upp rikligt med rapsolja i en annan stekpanna – för friteringen. När grönsakerna göttat sig en stund knäcker du i ett ägg och rör om. Sen i med padthaisåsen, rör ner nudlarna och smaka av med ev mer salt och peppar.

Dags att fritera!

Gör en blandning av mjöl och vatten (helst bubbelvatten eller öl men vanligt vatten har visat sig funka bra det med). Doppa tofubitarna i mjölgeggan och vänd de sen i pankoströbröd innan du friterar på! Ha inte i för många bitar i oljan samtidigt och se till så att det inte bränns. Vänd runt så att alla sidor blir fint gyllenbruna. Lägg sedan bitarna på fat/papper för att de ska knapra till sig.

Ja och nu är det ju bara att äta. Lägg upp nudel- och grönsaksblandningen i en djup tallrik, på med de friterade pankotofubitarna, pressa över lime och släng på en näve koriander om du är lagd åt det hållet. Glöm inte heller att strössla över jordnötter om du kommit ihåg att handla detta.

Ät sen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply