Vegetarisk kålpudding

Vad gör en när det finns flera kilo vitkål i kylskåpet? Jo – slänger ihop en maträtt jag varit pepp på ett bra tag, nämligen vegetarisk kålpudding. Jag tror inte jag ätit kålpudding sedan jag blev vegetarian för sisådär 15-17 år sedan. Med andra ord var den senaste kålpuddingen jag åt mammas kålpudding – uppdukad hemma på köksbordet i radhuset på Kvarnbacken.

vegetarisk-kalpudding

Men nu är det gjort – år tvåtusenfemton är året det händer – Helena lagar kålpudding! Och jag skäms lite över bilden ovan, uppläggningen är ju skrattretande. Tre små gurkskivor, en lingongojsplätt samt en hög med kålpudding – helt ur fokus. Men maträtten blev så god så måste spara den för framtiden. Så här kommer receptet på en riktigt smarrig kålpudding. En vegetarisk sådan. Eller typ vegetarisk – ost och ägg fick hänga med i då mitt ihopplockande av andras recept krävde detta. Men gott blev det!

Ingredienser
300 g quorn
300 g vitkål
1 dl matlagningsgrädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 dl riven ost
1 gul lök
1-2 msk sirap
1 msk grönsaksfond
någon skvätt soya
smör att steka i
salt å peppar

Lets do it!
Häll ströbröd och matlagningsgrädden i en bunke. Låt svälla. Fräs lök och quorn i en stekpanna. Häll sen ner i bunken tillsammans med ägg, ost och grönsaksfond. Rör om och smaka av med salt och peppar. Under tiden bryner du den strimlade vitkålen i smör och sirap. Mjukt ska det bli. I med en skvätt soya. Häll sen i hälften av kålen i bunken med det andra. I med detta i en ugnsform och strö sen resten av kålen ovanpå. Ugnen ska vara på 175 grader och kålpuddingen ska vara inne ca 30-40 minuter. Ätes sen med rårörda lingon och smårgåsgurka. Nominom!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply