Vegansk röd curry med het tofu

rodcurry-tofu-1

Jag har tänkt att jag ska försöka äta veganskt när jag kan – så när det sög i den röda curry-tarmen (mmm så mysigt det låter) tänkte jag att varför inte byta ut typ halvfabrikatet jag brukar köra på mot tofu? Sagt och gjort, jag köpte hem ett paket som jag marinerade nån timme innan matlagningen, då jag tycker att tofu i sig är rätt så smaklöst. Och den röda curryn kör jag mer eller mindre på standard – röd currypasta med kokosmjölk samt random goda grönsaker efter tillgång. Ibland blir det med ris till, ibland med nudlar.

Här kommer förresten receptet på denna lättlagade och smakrika maträtt, som räcker till ca 4 personer: (eller två personer samt två lunchlådor)

Ingredienser
1 paket tofu, ca 250 g
ris
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
100 g små champinjoner
2 st gula lökar
100 g sojabönor
200 g vitkål
200 g färsk spenat
färsk koriander
färsk ingefära, ca 4 cm
2 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 lime
cashewnötter
sesamfrön
sesamolja
olivolja
salt, peppar

Gör så här
Börja med att marinera tofun. Skär tofun i bitar och lägg i en plastpåse, i med en halv hackad röd chili, en riven vitlöksklyfta, 2 cm riven ingefära, 1 msk sesamfrön, en näve hackad koriander, några skvättar olivolja, några droppar sesamolja och salt-å-peppar. Tillslut väl, skaka om och låt dra i ca en timme. Koka sedan riset enligt anvisningar på paketet. Under tiden fräser du på hackad lök, paprikabitar, halverade småschampinjoner, den sista halvan röd chili och strimlad vitkål. När detta har börjat mjukna, i med sojabönor, resterande ingefära och currypastan – fräs ihop. Tillsätt sen kokosmjölken, låt koka upp, i med spenaten och smaka av med salt och peppar samt lite limejuice. Medan riset kokar och grönsakscurryn puttrar – stek på de marinerade tofubitarna så de får ordentligt med färg/stekyta. Servera sedan allt tillsammans, strössla över cashewnötter, pressa över limejuice och toppa med mer koriander om så önskas. Voila – ät å va gla!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply