Jag var ju till skogs för några veckor sedan och fann en himla massa trattkantareller, vilket även innebar en himla massa trattisar att äta opp. Så nu har jag äntligen slängt ihop en trattkantarellsrätt – en rätt jag hade sikte på från start; nämligen den klassiska rätten risotto, med just (just in case meaning) trattkantareller som hjälte!
Och som vanligt googlar jag fram några recept som jag blandar ihop efter tycke och smak, samt justerar efter vad som finns hemma. Så för att få ihop min smarriga trattkantarellsrisotto, använd receptet nedan:
Du behöver
4 dl avorioris
8 dl grönsaksbuljong
½ dl torrt vitt vin
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 dl trattkantareller (torkade, frysta eller färska)
1½ dl parmesanost
1 msk smör
salt och svartpeppar
en näve basilika
Gör så här
Koka upp vattnet och smula i buljongtärningarna, jag tog en grönsakstärning och en umamitärning till 8 dl kokande vatten. Hacka löken och vitlöksklyftorna och fräs dem i lite olja i en kastrull. Tillsätt ris och svamp och rör om – häll sen på lite buljong och vinet och låt det koka in under omrörning. Fortsätt att tillsätta lite buljong i taget och låt den sugas upp innan mera hälls på. Rör om så det inte bränner i botten, det ska bara småputtra. Efter ca tjugo minuter ska riset vara mjukt men fortfarande ha lite tuggmotstånd – släng i parmesanosten, någon klick smör, blanda och låt den smälta samman med risotton. Krämigt ska det bli! Krydda med salt och svartpeppar och toppa med lite extra riven parmesan och basilikablad. Mums!
Ber förresten om ursäkt för kassa matbilder. Det blir liksom så nu när hösten är här och matlagningen sker efter att solen försvunnit bakom takåsarna = inget bra fotoljus.
1 Comment
Ywonne
3 oktober 2016 at 21:16Låter jättegott! Ska prova OM vi hittar några trattisar!??