Tio år utan dig


Syrran. Johanna. Hon.
Det är så svårt att sätta ord på den saknad jag har. Jag ringde henne precis. Hon låter precis som för tio år sedan – glad, lycklig… levande. Men hon finns inte, inte här i den värld som jag lever i. Bara som ett mobilsvar från en tid som inte längre existerar. Och det är det som är det värsta, att hon inte får vara med och uppleva allt som jag får uppleva. Det. Är. Så. Jävla. Orättvist. Och jag blir så rädd att minnena ska blekna, att hon ska suddas ut i kanterna, tio år är redan det en lång tid. Men vad händer sen, om tjugo år, trettio år? Världen vi lever i nu fylls till bredden av bilder bilder bilder – på ens vardag, resor, fester. Men jag kommer aldrig få se henne åldras och leva.

När ens bildliga minnen inte riktigt räcker till är det tur att musiken finns. Musik som påminner om fina stunder. Musik som påminner om tiden efter allt det hemska. Även om all musik inte får en att le, så får musiken en att minnas, att känna. Det är väl kanske det viktigaste, att vi känner. Något.

Idag minns jag. Jag känner. Det gör ont. Men jag lever. Och jag – nej vi – måste fortsätta leva, minnas och känna. Det kommer svida. Det kommer komma lyckorus. En klyscha måhända, men nog fan så sant ändå.

Men minns några andra det som hände på Bali den 12 oktober 2002? Sverige verkar ha glömt. Det enda som går att läsa idag är en debattartikel av Carl Bildt. Kanske nämns det något om terroristattacken i dagspressen, men så mycket mer än så är det inte. I Australien däremot görs det minnesstunder och hyllningssidor för offren och deras familjer. Här är en sådan sida. För fem år sedan var vi på plats på Bali, initiativet fick vi ta själva. Jag kräver inga dyra resor eller känslosamma artiklar – så länge vi inte glömmer.

Syrran, ta en paraplydrink åt mig med, vi ses snart!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Mamma Marie
  12 oktober 2012 at 11:34

  ♥Kramen♥

 • Reply
  Åsa
  12 oktober 2012 at 12:02

  Vi glömmer aldrig. Största, varmaste kramen till dig.

 • Reply
  Lina Svensson
  12 oktober 2012 at 12:58

  Jag glömmer aldrig Johanna! Tänker på er idag! Kram!

 • Reply
  Erika
  12 oktober 2012 at 13:19

  Vackert inlägg. Får rysningar! <3 <3 <3 Kramar

 • Reply
  zara
  12 oktober 2012 at 13:37

  fina fina! <3

 • Reply
  Sofia
  12 oktober 2012 at 17:45

  Jag känner inte er, men jag tänkte på Johanna idag. Och på dig, för jag minns att jag läste din blogg då. Så jag googlade och hamnade här. Jag läste i Lund då för tio år sedan och du vet, bekantas bekanta….. Men jag vill att du ska veta det, att Johanna är inte bortglömd, inte ens av mig som inte kände henne. Inte de övriga offren heller. Kram

 • Reply
  Johanna Främberg
  12 oktober 2012 at 20:57

  Hittade hit av en slump för ett tag sedan… Fint du har skrivit om Johanna idag <3 tänk ändå hur människor kan leva vidare bland oss andra som minns, den finaste gåvan man kan ge
  Kram Johanna

 • Reply
  Helly
  13 oktober 2012 at 18:45

  Tack alla för era fina ord! Och med minnena finns hon alltid med oss!

 • Reply
  David
  15 oktober 2012 at 17:30

  Ni (vi) pratar ofta så varmt och fint om Johanna. Jag vill så gärna träffa henne. Jag är ledsen över att jag inte fick det.

  Puss hjärtat mitt

 • Reply
  Jens P
  9 juli 2015 at 10:43

  Av en tillfällighet kom ja tänka på Johanna, som jag knappt kände längre vid tiden för Bali. Minns henne mkt väl fr högstadiet, då umgicks vi lite och hade gemensamma vänner. Läste nu ett par gamla artiklar på nätet. Jag har lämnat Alingsås sen flera år och har inte kvar många kontakter där, minnet av Johanna finns kvar 🙂 Styrkekramar till er anhöriga!

 • Leave a Reply