Superenkla kalljästa frallor

Jag ska bli med bakblogg!
Ne skoja bara. Men jag har bakat bröd. En superenkelt sådant. Vilket resulterat i att jag har bakat samma recept två gånger och därav måste jag nu spara detta för framtiden. Mest för min skull. Men är det någon annan som också vill baka väldigt enkla frallor, där du slipper knåda, låter kylskåpet göra jobbet och ”får” nybakta frallor till frukost – varsågoda!

Ingredienser för ca 20 frallor:
50 g jäst
10 dl kallt vatten
4 msk rapsolja
4 tsk honung
12 dl rågsikt
4 tsk salt
8 dl havregryn
0,5 dl linfrön
sesamfrön att dekorera med

Gör såhär:
Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig. Häll sedan i olja, honung och hälften av rågsikten. Rör om lite innan du har i salt, havregryn, linfrön och resten av rågsikten. Blanda runt precis tills det går ihop till en väldigt kladdig deg = du slipper knåda och gegga ner dig!

Plasta in bunken och ställ in i kylskåpet för jäsning i ca 6-12 timmar. Jag brukar förbereda degen innan läggdags, så får en goda nygräddade frallor till frukost! Eller får och får. Jag måste ju ändå baka ut dem där på morgonen…

Godmorgon! Sätt ugnen på 250 grader och förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen.

Ta ut degen ur kylen och stjälp ut på mjölat bord. Dela i ca 20 delar. Ingen knådning behövs, frallorna ska ha en slarvig look. Strö på sesamfrön eller havregryn. Ställ in en plåt med de kalljästa frallorna i mitten av ugnen och ta ett glas med vatten och släng in vattnet på den djupa ugnsplåten längst ner i ugnen. Allt för att ge frallorna en härligt krispig yta. Stäng ugnsluckan direkt efter att du slängt in vattnet. Grädda frallorna i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.

Avnjutes hyfsat direkt tillsammans med smör, ost, smörgåsgurka och groddar. Samt en stark kopp kaffe. Eller vem är jag att bestämma vad ni ska äta på mackan? Men jag rekommenderar smör… mmmm.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ulrika
    6 februari 2021 at 16:04

    älskar kalljäst!!

  • Leave a Reply