Lussekatter

Jag har bakat! Och inte vilka bakverk som helst, utan lussekatter. Självklart med massa saffran i samt kesella. För det har mamma sagt att man ska ha i. Och då gör man som mamma säger – samt att det blir extra saftigt och gottigt!

lussekatter-02lussekatter-01

Om ni inte har bakat era lussekatter än – här kommer ett göttigt recept:

50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg samt 1 ägg till pensling
ev 1 1/2 dl russin
ca 16 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.  Tryck i russin eller låt bli. Jag låter helst bli men gör alltid några med russin i som jag kan bjuda på. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Sätt ugnen på 225˚C. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter beroende på hur stora lussekatter du gör. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk. Ät sen några stycken, tillsammans med ett glas mjölk. Julmust är inget som går hem hos denna brutta serrni.

lussekatter-03

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Mamma Marie
  11 december 2015 at 22:22

  Tackar för de goda lussekatterna!

 • Reply
  Amanda
  18 december 2015 at 19:37

  Kan tipsa om att ha i vaniljkesella istället för vanlig, blir ännu lite godare då ^^

 • Leave a Reply