Knäckig rabarberpaj
– gjord av bergets vilda rabarber

Härom veckan kom husets gamla ägare förbi och berätta lite snällt att det växer en massa rabarber uppe i berget. Och jag är ju inte den som är den (och gratis är gott) – så jag klättrade upp för att spana in den vilda rabarbern. Lite vindslitna och småtrötta efter värmen, men ändå ett helt gäng som bara stod där och väntade på att bli…en rabarberpaj!

Du är utvald!

Naturen är magisk – bara ger en en massa gottigheter.

Ja titta så många som fick följa med ner från berget.

Medan kvällssolen försvann bakom grannhuset flanerade jag in för att sätta igång med rabarberpajen. Eftersom klockan var sen försvann ljuset = inte så bra bilder. Men kroppen var sugen på paj och då får det bli paj – oavsett klockslag. Så här kommer ett riktigt smarrigt recept på rabarberpaj. Vi kan kalla det en knäckig rabarberpaj, då den grundar sig på brynt smör. Ja ni hör ju hur smarrigt det kommer bli. Så håll i er, nu kör vi.

Dessa ingredienser behövs

  • 500 g rabarber i bitar
  • 150 g smör
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 2 msk mjölk
  • 1 krm salt

Så här gör du

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. Sen sköljer och ansar du rabarberna så att det är fina fräscha stänger. Skär dem sen i centimeterstora bitar. Inte så noga på millimetern.

Lägg rabarbern i en smord ugnssäker form. Här insåg jag att jag hade plockat med mig liiite för lite rabarber, men orkade inte ta mig uppför berget för att hämta mer. Nåväl, gott blev det oavsett.

Sen var det dags att göra själva pajsmeten. Börja med att smälta smöret i en kastrull och låt det bubbla på svag värme tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Mums. Ta bort från värmen och rör ner havregryn, socker, vetemjöl, bakpulver, sirap, mjölk och salt i det brynta smöret. Klicka sedan smeten över rabarbern. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 45 minuter.

Avnjut sedan rabarberpajen med vaniljsås. Maaassa vaniljsås.

Här har ni slutresultatet, klockan halv elva på en tisdagskväll. Men nöden har ingen lag och ska det ätas rabarberpaj, ja då ska det ätas rabarberpaj! Lite suddigt och lite mörkt men ack så gott!

Detta recept kommer garanterat lagas fler gånger denna sommar – så länge det finns rabarber finns det rabarberpaj.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply