Julkakor;
ingefärskolasnitt, saffransflan och citronkolor

julbak-01

Min julbaksbonanza har kanske lite smått gått överstyr, förra veckan bakade jag fyra dagar av sju. Men eh, det är väl bara att köra på för:

1. Det är gott
2. Det är bara jul en gång om året
3. Det är gott

julbak-04

I fredags hade jag och Linda vin- och bakkväll och då slängde vi ihop ingefärskolasnittar, saffransflan och citronkolor. Och ja, vi var lite smått sockerdästa efteråt. För smeten är nog faktiskt godare än själva kakan.

julbak-05

INGEFÄRSKOLASNITTAR

Dessa småkakor är en klassiker att baka inför jul. Naggande goda och enkla att göra = my cup of tea!

Ingredienser

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner i smeten. Knåda ihop degen och dela sen i delar och rulla till två längder. Lägg längderna på en plåt och platta ut dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning och sker sedan längderna på snedden. Låt svalna på plåten. Ät!

julbak-06

SAFFRANSFLAN

Jag skojar inte när jag säger att denna kaksmet är den godaste kaksmet jag ätit i hela mitt liv! Alltså nomnomnomnom! Kakan i sig är megagod men smeten är typ tusen gånger godare. Ja då förstår ni hur jävla god smeten är. Och så är det enklaste kakan att tillreda, det enda du behöver, förutom ingredienserna, är en kastrull. Tips! Förvara med smörpapper eller liknande mellan varje flan, de klibbar lätt ihop.

Ingredienser till ca 15-20 flarn

75 g smör
0,5 g saffran
1 dl strösocker
2 msk grädde
2 msk ljus sirap
1 dl vetemjöl
en nypa bakpulver
1 dl havregryn

Gör så här:

Smält smöret tillsammans med saffran. Blanda ner det övriga ingredienserna i kastrullen och blanda allt ordentligt. Klicka ut önskad storlek på bakplåtspapper, och se till att ha ganska så mycket mellanrum eftersom det flyter ut under gräddning.Om du inte ätit upp den goda smeten, grädda på 200 grader i mitten av ugnen 5-7 minuter, tills det fått lite färg.

julbak-07

CITRONKOLOR

Sist men inte minst – citronkolorna! Kräver lite mer arbete, jag och Linda jobbade parallellt med dessa gobitar. Det är även väldigt bra att ha en kökstermometer. Så att du kan coca cola (n).

För att få ca 50-60 bitar behöver du:

5  3/4 dl strösocker
3 st citroner
125 gram smör
350 gram vit choklad
200 gram kokosfett

Gör så här:

Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull och pressa sedan ur all saft ur citronerna ner i samma kastrull där du även häller i sockret. Koka upp socker, saft och skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla eventuellt med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, tärna sen ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper. Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv.

julbak-02

Ja ni förstår kakfeelingen jag har för tillfället va?

julbak-03

Eller ja, nu är det faktiskt färdigbakat för i år! Nån måtta får det väl kanske vara. Eller? Har ni gått lika bakbananas som jag? Och i så fall, vad har ni bakat, nån recept att dela med er av?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Stina - Tillvaron.se
    14 december 2015 at 19:02

    Så himla gott! Jättefina bilder 🙂 Tänkte baka julgodis i helgen och tackar och bockar för receptet på kolan 😀

  • Leave a Reply