Ännu en maträtt till historieböckerna – en bönlasagne! Och då snackar vi en lasagne gjord på just (just in case meaning) pasta, inte sån där fejkpasta gjord av bönor. Ne här är bönorna en del av själva lasagnen, tillsammans med en massa annat göttigt. För en gillar ju riktig pasta i 9 fall av 10.
Här kommer receptet till en smarrig lasagne, perfekt att slänga ihop när höstmörkret smyger inpå.
(därav de numera mörka och brusiga matbilderna)
Ingredienser
- 380 g svarta bönor
- 1 dl majskorn
- 1/2 rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- 150 g färsk spenat
- 500 g krossade tomater
- 1 dl Mojo Rojo-sås (kan uteslutas men jag hade en skvätt kvar)
- färsk basilika
- lasagneplattor
- salt och peppar
- 1-2 dl riven ost
- valfri olja att steka i, typ rapsolja
- ostsås; 3 msk smör, 1/2 dl mjöl, 4 dl mjölk och 1 dl valfri riven ost
Hur gör en då? Jo så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj bönorna. Fräs på den hackade rödlöken samt en pressad vitlöksklyfta i en stekpanna. I med den sköljda spenaten och en näve färsk basilika och låt krympa ihop med löken. Blanda sen i bönor och majs. Fräs en stund. Häll sen i den krossade tomaten och ev mojorojo-såsen om du har en sådan hemma, koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt småputtra på spisen medan du gör ostsåsen. Och hur görs då en ostsås? Smält smör, blanda i mjöl så att de tjocknar ihop sig, blanda sen ut med mjölk. Koka upp. I med osten och puttra en stund. Smaka av med salt och vitpeppar.
Sen när du har alla ingredienser redo att sätta ihop till en lasagne – sätt ihop allt till en lasagne! Med andra ord, varva böntomatsåsen, ostsås och lasagneplattor. Spara lite ostsås till sista lagret plattor och släng sen över den rivna osten. In i ugnen i ca 25 minuter.
Ät och njut. Till exempel med en vitkålssallad.
No Comments