Sorry för den totalt osexiga matbilden, men middagarna lagas just (just in case meaning) nu på kvällarna då det är mörkt ute = dåligt ljus inne. Sak samma, bilden föreställer i vilket fall en riktigt klassiker; lasagne med bechamelsås. Vegetarisk lasagne i sig är ingen nyhet, det går ju att slänga ihop lite random grönsaker med tomatsås å ost och så är saken biff. Men jag har länge suktat efter att göra en vegetarisk lasagne med färs och just bechamelsås då det blir lite mer mastigt, kompakt och göttigt. Sagt och gjort, det blev sketagött så här kommer receptet:
Ingredienser
300 g veg.färs av valfri sort
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl krossade tomater
salt å peppar
goda kryddor såsom basilika, oregano, timjan
50 g smör
3 msk mjöl
4-5 dl mjölk
1 dl riven parmesan
färsk spenat
pastaplattor
riven ost
olja att steka i
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och vitlök och fräs i oljan. I med färsen och när den är genomstekt, häll i de krossade tomaterna. Koka upp och smaka av med salt, peppar och önskade kryddor. Medan detta puttrar vispar du ihop bechamelsåsen genom att smälta smöret, vispa i mjölet och sen hälla i mjölken sakta. Låt bubbla upp och tjocka till sig och häll sen i den rivna parmesanen samt krydda efter smak. Se upp så det inte bränns vid. Varva sen färssåsen med pastaplattor och bechamelsåsen. Släng även i lite spenat mellan varven (nyttigt!). Avsluta med pastaplattor, bechamelsås samt extra riven ost på toppen. In i ugnen i ca 30-40 minuter. Ät sen och bara må!
No Comments