Krispiga tofutacos med feta-, avokado- och mangosalsa

En är ju ingen matfotograf direkt – speciellt inte när sällskapet sitter vid bordet, det är lördagskväll och magen kurrar. Men denna maträtt var så god, så jag var änna tvungen att dokumentera och skriva ner för framtiden. Så här kommer recept på Krispiga tofutacos med feta-, avokado- och mangosalsa med picklad rödkål och srirachamajjo. Allt toppat med lite extra koriander.

Jag har alltid tyckt det varit svårt att tillaga tofu, så att den blir krispig utan att brännas vid. Så när jag sprang på detta recept – där tofun tillagas i ugnen – blev jag såld. Här kommer min tvist av detta recept:

Krispiga tofubitar med 3-stegs panering
Ingredienser:
Tofu 200 g
mjölblandning bestående av mjöl och överbliven tacokrydda
1 st ägg
ca 2 dl Panko ströbröd

Gör så här
: 
Tag fram tofun, häll av vätskan som den ligger i och pressa sen tofun genom att lägga hushållspapper under tofun och ovanpå, lägg sedan dit en tyngd, typ din fruktskål eller liknande. Medan tofun pressas så förbered du övriga ingredienser till paneringen.

Häll upp mjöl och tacokryddan i en skål och blanda om. I en annan liten skål knäcker du ägget och vispar om. Och på en liten tallrik tillsätter du pankon.

Skär den färdigpressade tofun i 1 cm tjocka skivor. Välj storlek och format som du tror passar din taco, alltså inte för stora men inte heller för små då det blir många bitar att panera. Mina var ca 4×4 cm.

Börja sedan panera genom att vända en tofubit i det kryddade mjölet. Mjölet ska täcka hela biten men det ska inte vara ett tjockt lager. Vänd sedan den mjölade biten i äggblandningen, doppa så att hela biten täcks och låt överflödigt droppa av. Täck sedan den blöta tofubiten med pankopanering.

Lägg bitarna på en bakplåtspappersklädd plåt och tillaga sen i mitten av ugnen på en temperatur på 225 grader. Vänd tofubitarna efter ca 12 minuter och baka sen ytterligare i ca 10 minuter eller till bitarna är krispiga och gyllene.

Feta-, avokado- och mangosalsa
Ingredienser:
1 st mango
1 st avokador
150 g fetaost
4 st salladslökar
1 st röd chili
20 g koriander
2 st lime
2 krm salt

Gör så här:
Tärna mango, avokado och fetaost. Hacka salladslöken och chilin. Blanda ihop allt, pressa i lime och smaka av med koriander och salt.

Picklad rödkål
Ingredienser:
1/6 st rödkålshuvud
1 msk vitvinsvinäger
lite socker

Gör så här:
Strimla rödkålen tunt. Lägg i en skål och blanda i vitvinsvinägern och lite socker. Låt stå i kylen i ca 30 minuter.

Srirachamajjo
Ingredienser:
Majonäs
Sriracha

Gör så här:
Blanda ner sriracha i önskad mängd majonäs. Välj att ha mer eller mindre sriracha beroende på hur starkt du vill ha det.

Sen då?
Montera ihop ovan goda ingredienser på ett litet tortillabröd. Toppa med lite extra koriander om du är lagd åt det hållet. Sen äter du två-tre stycken och njuter!

Notis:
Är du inte lagd åt tofuhållet så åt de övriga i sällskapet panerade torskbitar i stället – aka fisktacos. Vilket också var en succé!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply