Laga egen barnmat

Jep, Otto gillar mat.

En så länge så går all mat ner. Han bara gapar efter maten och så fort det första matlasset försvunnit ner i munnen, så gapar han efter mer. Medans han äter låter han mmm mmm mmm och om jag matar lite för långsamt så blir det där mmmandet inte riktigt lika gulligt i tonen längre. När maten är slut får en skynda på att avleda med något annat, för han tror att han fortfarande är hungrig. Ibland kan han även vara lite hangry, morrar och låter innan maten kommer fram. Undrar om han fått det från sin mamma?

Hemma lagas det en hel del egen barnmat och frysen brukar vara full med barnmatburkar med diverse mat i. Oftast brukar jag göra ett stort lass av en maträtt, så finns det 5-6 till portioner att plocka av. Bäst är när det lagats mat flera dagar i rad, då är hela Ottos frysfack fullt av mat för en bra stund framöver! Maten samsas även med mellanmål och fruktpuréer. Så gött att bara plocka fram och värma på! Men visst, självklart använder vi oss av färdigköpt barnmat med, speciellt när vi ska iväg någonstans då dessa inte behöver vara kylda.

Otto är nu 8,5 månader gammal och har sedan han var 6 månader ätit ungefär dessa mål mat per dag:
– Tidig vällingfrukost kl 06-07
– Grötfrukost kl 08-10
– Lunch kl 12-13
– Mellanmål  kl 15
– Middag kl 18-19
– Kvällsvälling kl 20-21

Tiderna varierar lite beroende på när han vaknar och vi skippar vällingen om han vaknar runt 8.

Även om Otto äter allt, så har det blivit några favoriträtter som lagas om och om igen här hemma. Och vet ni vad, jag tänkte bjussa på dessa recept! Mest för min egna del, så att jag ska komma ihåg dem framöver.

Linsgryta med sötpotatis
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 medelstora sötpotatisar
4 morötter
4 dl röda linser
800 g krossade tomater
Vatten
Olja till stekning
Kryddning efter smak, t.ex. paprikapulver och hackad persilja

Gör såhär:
Riv lök och vitlök på den finaste sidan på rivjärnet. Stek försiktigt i en lite större panna eller gryta i lite olja tills löken är mjuk och genomskinlig. Riv morötterna och häll ner i grytan med löken. Skala och skär sötpotatisen i lagom stora bitar. Häll i sötpotatis, linser och krossade tomater i grytan. Späd eventuellt med lite mer vatten.

Krydda försiktigt efter smak (som passar bebis). Låt grytan puttra i ca 15–20 minuter tills både sötpotatisen och linserna är lagom mjuka. Mixa till en konsistens som passar bebis. Kan serveras tillsammans med pasta eller bulgur eller liknande, men är mättande som den är.

Makaronilåda
Ingredienser:
5–6 dl valfri kokt pasta
1 gul lök
200 g skinka
3 ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl riven ost
Kryddning efter smak t.ex. vitpeppar, paprikapulver, fryst persilja

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Koka pasta enligt anvisning (eller ta fram färdigkokt om du har det). Riv löken på den finaste sidan av rivjärnet. Skär skinkan i lagom små bitar

Blanda mjölk, grädde, ägg, lök, skinka och hälften av osten. Häll i en ugnsfast form. Häll i pastan och blanda så att pastan är täckt av mjölkblandningen. Strö över resten av osten och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills osten fått lite färg.

Makaronilådan blir relativt mjuk men mosa ev lite med gaffel innan du serverar till bebis!

Pocherad torsk med ärtor, potatismos och äggsås
Ingredienser:
4 potatisar + vatten
0,5 dl kokvatten
0,5 dl mjölk
1 msk saltfritt smör
Vitpeppar
400 gram torsk/sejfilé + vatten
1 dl frysta gröna ärtor
2 ägg
1 dl grädde eller mjölk
2 tsk fryst hackad dill
Vitpeppar
Eventuellt 50 gram saltfritt smör

Gör såhär:
Börja med potatismoset. Skala potatisen och skär i små bitar. Lägg i en kastrull och häll på vatten som täcker precis. Låt koka upp och sedan puttra under lock på svag värme i cirka fem minuter. Häll av kokvattnet till en skål. Mosa potatisen, häll på lite kokvatten och mjölk i taget. Mosa lite mera, det ska bli fluffigt. Blanda ner smör och smaka av med vitpeppar.

Under tiden potatisen kokar, börja med äggsåsen. Koka äggen hårt i cirka 8 minuter. Skala och hacka äggen. Värm lite smör i en kastrull och häll på grädden/mjälken. Låt koka upp och stäng sedan av värmen. Rör ned det hackade ägget och krydda med dillen och smaka av med vitpeppar. Rör om och ställ av kastrullen från plattan.

Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner fisken tillsammans med ärtor. Låt koka upp och puttra utan lock i cirka 3-5 minuter (tar ca 15 minuter om fisken kommer direkt från frysen). Fisken är klar när den är helt vit och fast igenom. Häll av vattnet från koket. Mosa fisken lätt och blanda ihop med äggsås och potatismos. Mixa ev lite lätt om så önskas.

Köttfärssås med spagetti
Ingredienser:
1 gul lök
1 finriven morot
2 msk rapsolja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
200 g köttfärs
1 vitlöksklyfta
3 tsk basilika/timjan

Gör såhär:
Skala lök och morot. Hacka löken mycket fint och finriv moroten. Häll olja i en stekpanna och mjukstek lök och morot på låg värme ett par minuter. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén och köttfärssåsen. Rör om ordentligt och låt småputtra i ca 10 minuter. Smaksätt med vitlök och kryddorna.

Serverar med spagetti eller random pasta. Jag mixade ihop färs+pasta lite lätt, så det blev lite bitigt.

Random grönsaksgryta med tomatbas
Ibland får det bli fester med rester. Så länge det finns lite krossade tomater, random grönsaker och protein i form av linser eller kikärter går det ypperligt att få till en smarrig gryta! Bara att hacka i små bitar och koka ihop med lite smarriga kryddor! Lägger du i svamp och/eller aubergine blir det väldans mustigt och gott, speciellt med pasta till!

All mat mixas lite, men han äter numera mer och mer bitar. Att äta själv har han dock inte kommit på än, även om matrester som ramlat ner på bordet eller i haklappen är oerhört intressanta att klämma och titta på.

Pasta med broccoli- och skinksås (ny 200113)
Ingredienser:
100 g broccoli
200 g finhackad skinka
100 g pasta
3 d mjölk
50 g smör
1 msk mjöl
1 dl ost
Basilika
Peppar

Gör så här:
Koka broccolin, skinka och pasta i osaltat vatten i ca 10 minuter eller tills allt är mjukt. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölket. Häll sen på mjölken och koka upp under omrörning. Tag av från plattan och rör ner den rivna osten. Häll över såsen över broccoli/skinka/pasta och krydda med basilika och peppar. Mixa sen till önskad konsistens. Succé!

Mellanmål
Hans mellanmål varierar väldigt, beroende på vad som finns hemma.
– Frukt i bitar (kiwi sätter igång magen)
– Fruktpuréer
– Leverpastejsmörgås
– Avokado i bitar
– Turkisk yougurt med frukt
– Apelsinris

Ja jag tror bestämt att Otto äter bäst och nyttigast av alla i familjen!
Någon annan som har en barnmatsfavvo att dela med sig av?

Några recept har jag hittat på nätet, till exempel från Rulla Vagn och från EmmaLous blogg samt från den där matboken BVC skickar med en hem när det ska börjas vankas smakportioner och mat.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply