Bönburgare i pitabröd – en ny el clásico?

Torsdagar har varit – och fortsätter att vara – en klassisk Helena/Lovisa-dag. Ibland flanerar vi på stan. Ibland dricker vi öl på Kino. Ibland lagar vi mat och bara slöar. Och det var det sistnämnda vi gjorde nu i torsdags. Egentligen är burgare med typ ägg en riktigt klassisk Helly/Lovve-maträtt men nu spexade vi till det med att göra egna bönburgare och jävlar vad gott det blev! Dessa serverades i pitarbröd tillsammans med tzatziki, chilifrästa champinjoner, tunnskivad smörgåsgurka, finhackad purjo samt koriander. Och så serverades det rötjut till. Nomnom hejhej så gott det var!

Och självklart delar jag med mig av receptet på dessa smarriga bönburgare. Seså, laga på!

Ingredienser
500 gram kidneybönor, kokta eller konserverade utan spad
1 st lök, finhackad
1 msk olivolja, eller rapsolja
0,5 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
0,5 tärning grönsaksbuljong, smulad
peppar
salt
2 msk tomatpuré
1 st vitlöksklyfta(or)
0,5 tsk sambal oelek

Gör så här
Mal bönorna i matberedare eller mixa med handmixer. Fräs löken i oljan. Tillsätt vitlök och sambal oelek i slutet av stektiden. Tillsätt spiskummin, paprikapulver, buljongtärning och tomatpuré. Rör ner bönmoset och tillsätt mjöl om smeten är för lös. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna smeten stå och dra en stund och under tiden förbereder du resten av ingredienserna – hackar purjo, fräser champisar, klipper koriander osv. Forma typ 6 st burgare och stek i olja. Pitabröden kan sen värmas på i brödrosten, smidigt värre!  

Dessa godbitar kan sen avnjutas tillsammans med ett glas rött och fint sällskap.

Fortsätt sen kvällen i soffan framför något halvkasst tv-program. Varför inte ta en kopp kaffe och äta upp den sista biten av den smarriga saffranscheesecaken som stått och frusit i frysen sedan i julas? Ja gör det!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Sara
    26 januari 2014 at 09:53

    Hej! Jag hittade din blogg via Emily Dahl och måste fråga om hårfärgen på din vän på första bilden. Precis nyansen som jag är ute efter. Vet du vad hon använde för färg? Jätteglad för svar!

  • Reply
    Lynn
    26 januari 2014 at 11:28

    Tänkte att den här tapeten:
    http://abeautifulmess.typepad.com/.a/6a00d8358081ff69e2019b0522cb36970d-popup
    vore kanske för dig?!

  • Leave a Reply