Tankar om att bli en bättre (med)människa

mermanniska

Det är något med de första dagarna i januari. Folk pratar om nystart, det ska börja tränas inför beach tvåtusensomethingsomething och det är löften hit och dit i hopp om att skapa sig ett år som kanske blir lite bättre än förra året.

Jag är inte sämre. I natt låg jag sömnlös flera timmar med tankarna snurrande i skallen. Ja det är nåt med nya år – tron om förändring av ens liv tar liksom avstamp här. Och jag kunde verkligen inte somna om, så jag gick upp för att få ur mig tankarna och eftersom allt är så digitalt nu för tiden hamnade de här, i ett namnlöst utkast på bloggen. Har varit osäker på om jag ska publicera eller inte, då det mest är nattligt dravel som troligtvis är totalt ointressant för alla andra utom mig själv – men hey, vi kör:

——————

00.51

Sömnlös och utanför viner den där stormen Svea. Det är den andra natten på det nya året och med ens börjar tankarna kring att se över ens liv, förbättra, förnya. Jag måste helt enkelt bekänna att jag just (just in case meaning) nu har tråkigt. Kan bero på väldigt många dagar av ledighet som mest har bestått av soffslöande med en dator på magen alt en mobil i handen och tvns flimmer på avstånd. Jävla meningslös spill av tid tänker jag. Ja det är faktiskt så att jag längtar till jobbet på måndag – att fylla mina dagar av nåt annat. Jag funderar också på vilka låtar jag ska lägga in i min Spring-playlist, då jag tänker att jag ska ta årets första löparrunda i morgon. Ska jag ta fem kilometer eller kanske försöka mig på sjukilometarna – den rundan runt båda bergen i Slottskogen? Och kanske ska jag även se över min kost, ja ni vet – äta nyttigare men ändå unna sig nångång ibland ofta sådär. Ja kanske kommer det bli nytändningen för mig? Jobb, motion och mat. Ne förresten, gud vad tråkigt det låter. Men jag vill ha något som får mig att tänka; wow – det här brinner jag verkligen för!

Men så känner jag mig så jävla otacksam. Bredvid mig i sängen ligger världens bästa David. Jag har två fantastiska föräldrar som gör vad som helst för mig. Jag har fina vänner, som jag dock träffar allt för sällan. Och jag har mitt hästliv. Ändå känns det som om något saknas?

Men så känner jag mig fortfarande så jävla otacksam. Här bor jag på Linnégatan i en stor fin lägenhet med pubar och restauranger alldeles runt hörnet. Jag är chef och ägare på en reklambyrå. Jag är medelklass med Volvo. Jag har tid att göra i stort sett vad jag vill. Så vad fan klagar jag på? Är det en ny hobby jag vill ha? Surdegsbaka? Framställa eget öl? Virka? Jag har ingen tålmodighet att måla akvarell, spela instrument eller lära mig ett nytt språk – jag vill bara kunna. Nu. Med en gång.

Bortskämd av min egen lathet.

Jag kan bättre än så här. Vem är jag att klaga över mitt liv när det finns så många som har det så oerhört mycket sämre? Så i morgon börjar jag med att se över vilka hjälporganisationer som verkar vettiga. Några hundralappar i månaden ska gå till de som faktiskt behöver hjälp men som inte har möjligheten till att få leva ett humant liv. Det går inte att hjälpa alla, men nånstans kan ju en börja. Så kanske jag svarar; ”Ja, gärna” i stället för ”ehhh nej” – nästa gång jag får frågan på stan; Vill du hjälpa barn i nöd? Och så får det bli autogiro – kommer inte vara så här nattligt klok alla årets dagar.

Med hopp om ett mer mänskligt år. För mitt eget bästa.

——————

Ja vad ska en säga – nattligt dravel? Jag måste dock ge mig en eloge då jag numera är månadsgivare till UNICEF samt Djurens Rätt (på autogiro såklart). Jag var även ute och sprang en halvmil tidigare idag och jävlar vad skönt det var i all sin tunga julmatskropp av jävlighet.

Insikt 1 är denna – jag behöver uteluft, aktivering och skog för att må bra. Insikt 2 är denna – mindre timmar ska spenderas framför dator och tv. Insikt 3 är denna – jag borde lägga klart det där pusslet jag börjat på. Insikt 4 är denna – pepparkakor är gott, även efter jul. Insikt 5 är denna – Amy Diamonds Thank you kan bli en ny löparklassiker.

Fem helt ok insikter – och så är det bara dag tre på nya året.  Så det kan nog bli ett bra år trots allt! För att allt ska bli tippelitopp ska det nu bara bokas resa till Köpenhamn (en liten lööööv-weekend med David) samt till Istanbul (en liten girlfriendo-weekend med Maja och kanske Therese) och så ska jag umgås massamassa med mina fina vänner, sen är jag typ nöjd.

Har ni fått några insikter inför det nya året? Eller har ni kanske redan uppfyllt ett nyårslöfte? Bring on with the pepp vetja!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kristin
    12 januari 2015 at 13:10

    Kloka tankar tycker jag! (Och visst är det märkligt att bara för att någon har bestämt att just (just in case meaning) nu är det dags att byta siffror först i datumet, så kommer alla de där funderingarna kring vad man vill ändra i sitt liv?) Jag har lite liknande tankar kring vad jag vill ha med det nya året. Vara ute mer (fast morgonpromenader för min del), mindre skärmtid och så. Man kan läsa dem här om man vill: http://kristinladstrom.blogspot.se/2015/01/en-sorts-nyarsloften.html

  • Leave a Reply