Söndagsteriyaki


Så är ännu en delikat söndagsmiddag lagad och äten! Jag vill typ alltid äta koriander och David ville i sin tur käka nåt DubbelDubbelinspirerat – så idag var vi på samma våglängd gällandes maten. Gött jobbat liksom. Till råga på allt följde jag denna söndag receptet till punkt och pricka – vilket inte riktigt alltid händer. Eller ja, oftast kör jag inte efter recept över huvud taget. Nåväl, det blev i vilket fall sketagött! Så mitt tips till er – laga detta. Succé!

Teriyakisås
1 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten och grönsaksfond)
1 1/2 dl japansk soja
1 dl socker
2 tsk majsstärkelse

Ingefärsdip
2 msk flytande honung
1/2 dl risvinäger
1 msk fint riven färsk ingefära

Grönsaksblandning
250 g champinjoner
125 g salladslök
150 g sockerärter
2 msk olja

Övrigt
300 g qournbitar
olja eller smör att steka i
salt och peppar
1 dl vitt matlagningsvin
ris
färsk koriander

Och så här går det till:
Blanda buljong, soja och socker i en kastrull. Koka sakta ca 30 minuter. Red av såsen med majsstärkelse utblandat med vatten. Kyl såsen. Under tiden blandar du till ingefärsdipen – bara att finriva ingefäran och sen blanda med de andra ingredienserna. När det är ca 15 minuter kvar av teriyakisåsens koktid – koka riset! Och så bryner du quornbitarna i oljan eller smöret, krydda med salt och peppar. Häll på vinet och koka bitarna under lock ca 5 minuter. Eller ja – quornbitarna drar åt sig vinet som svamp, så koka är kanske fel ord utan bryn på en stund till bara. Under tiden kan du ansa och skiva svampen. Strimla salladslöken och sockerärterna. Stek svampen i oljan, krydda med salt och peppar. Lägg i grönsakerna och rör runt ett par gånger. Servera grönsakerna direkt så att sockerärternas krispighet behålls. Servera quornbitarna med teriyakisås, grönsaker och ris. Spetsa till det med ingefärsdipen och kasta på strimlad koriander om ni som jag älskar detta. Och vet ni vad, sen äter ni – så himla nomnom!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply