Klickerträning med Battis

Klickerträning med häst – har ni hört talas om det?
Det hade knappt jag heller för några veckor sedan, men då Battis är på rehab och inte rids för tillfället så behöver han aktiveras på annat sätt. Varpå jag kom att tänka på att varför inte testa klickerträning med honom! Det funkar så bra på hund, så det bör ju funka på häst med. De gillar ju också belöning i form av godsaker liksom. Ja vem gör inte det?!

Sagt och gjort, jag kollade på lite youtube-klipp för att få inspiration samt guidning i hur en ska gå tillväga. Sen köpte jag helt enkelt en hundklicker, en klickerpåse och satte igång. Battis var faktiskt med på noterna från början – vi började i boxen med att belöna med klick + godis så fort han INTE visade intresse för mig/godiset. Vilket såklart var lite svårt, för godis är ju gott. Eller ja, godis och godis – jag kör med hans matpellets så det inte ska bli för göttigt. Testade detta från båda sidor ett antal gånger och verkade fatta galoppen rätt så fort. Höhö (sa hästen).

Efter det gick jag vidare till inkallning – Kom hit! Detta är något som kommer vara guld värt nu när våren är på igång, då en viss gammelpålle har en tendens att ge en fingret när en ska hämta in honom från hagen. Gräset är ju så grönt och gott. Jag började med att få honom att förflytta sig från boxen till stallgången. Jag sa ”Kom Hit” och så fort han visade intresse till att gå mot mig klickade jag samt belönade med pellets. Så detta övade vi på ett antal gånger och nu funkar det finfint! Han slutar till och med att äta sitt hö i boxen och kommer till mig i stallgången när jag säger Kom hit. Duktig pålle!

Igår tog vi vår träning ett steg längre – vi tog oss ut i hagen för att träna på inkallning.

Jag hade sett fram emot en solig och härlig vårdag i stallet, men istället kom dimman och svepte in över Onsala. Och med det försvann den lilla värme som solen skulle gett. Nåväl, klickerträna gjorde vi i vilket fall.

Här har vi den – klickern.

Och här är världens sötaste Battis!
Är du redo för träning?

Jodå. Låt er inte luras av den halvtrötta uppsynen – Battis var med på noterna.
Kanske lite väl med. Då det var svårt för honom att stå stilla utan han ville gärna gå till mig med en gång. Inte riktigt så det ska funka vid just (just in case meaning) inkallning. Men de gånger han stod helt stilla, då kom han med en gång jag sa Kom hit. Alltid nåt.

Vi testade även med att backa på kommando. Vilket gick väldigt bra i början, men sen tröttnade han och ville mest ha godsaker.

Men jag är väldigt nöjd ändå!

Det gäller bara att vara konsekvent och ta det om och om igen.
Samt avsluta när det går bra!

Nästa gång hoppas jag på varmare och mer soligt väder. Samt att vi får se om backa-träningen går bättre. Samt att stå still, helt still. Ja det finns lite att träna på. Men vi har ingen brådska, det är ju faktiskt rätt kul men framförallt mysigt att få göra detta tillsammans med Mr B!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply