En riktigt smarrig söndagsmiddag

Alltså skoja min doja vad gött detta var – potatismos med svampbiffar, löksås och göttiga tillbehör. Alltså verkligen riktigt riktigt smarrismarr gött! Jag gissar att de flesta vet hur en gör potatismos men dessa biffar kan nog behöva lite vägledning. Så varsågoda, här kommer receptet på en lyckad söndagsmiddag eller en middag-mitt-i-veckan:

Svampbiffar
3,5 dl dinkelflingor
2 dl mjölk
1 st ägg
200 g kantareller, eller annan färsk svamp
1 st gul lök
2 msk smör
2 tsk tamari eller japansk soja
salt, peppar
1,5 dl ströbröd
2 msk smör/raps- eller olivolja

Gör så här
Blanda dinkelflingor, mjölk och  ägg i en bunke. Låt stå och svälla 10 min. Ansa och finhacka den färska svampen. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smöret ca 5 min. Tillsätt soja, salt och peppar. Blanda svampen med de svällda flingorna. Forma till små biffar. Vänd ev i ströbröd. Stek biffarna på medelvärme ca 2 min på varje sida i olja.

Löksås
1.5 msk vetemjöl
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl mjölk
ev. vatten
0.5 msk soja
0.5 krm finmalen vitpeppar
ca 0.5 tsk salt
1-2 st gula lökar

Gör så här
Gör löksåsen direkt i stekpannan efter du stekt klart biffarna så får man med den goda smaken från biffarna. Häll ca en tredjedel av grädden i stekpannan. Vispa ner mjölken. Gör nu en redning: Häll ca en tredjedel av grädden i en liten skål. Häll på vetemjölet. Rör till en krämig och klumpfri smet. Späd med resten av grädden och blanda till en jämnrinnig smet. Anledningen till att man gör så här är för att det inte ska bli klumpar i mjölet. Vispa ner redningen i stekpannan (rör om ordentligt i redningen precis innan för vetemjölet sjunker snabbt till botten). Låt puttra några minuter, rör om då och då tills såsen blivit tjock och fin. Om den blir för tjock, späd med vatten. Hacka löken under tiden om du inte redan gjort det. Tillsätt soja, vitpeppar och salt samt den hackade löken. Låt puttra på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Och sen då?
Servera svampbiffarna med löksåsen, potatismos, lingonsylt, gröna ärtor och tunnskivad inlagd gurka. Så. Himla. Gott. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply