Stenbrottet vid Hällekis

stenbrottet-01

Jag måste bara visa er mitt och Davids senaste utflyktsmål – stenbrottet som ligger precis utanför Hällekis, vid Kinnekulles sluttning mot Vänern. En älskar ju utflykter och en älskar ju naturen så detta var en prima blandning av de båda.

I stenbrottet kan man se 40 meter av Kinnekulles mäktiga lager av kalksten och i stenen syns även fossil av bläckfiskar och kräftdjur som levde i havet för – hör och häpna – 400 miljoner år sedan, då bergarten bildades. Vi såg dock inga fossiler, men å andra sidan var vi så hänförda av allt det storslagna med denna plats att det inte hanns med att gå in på detaljnivå. I en del av stenbrottet finns det en liten damm, där det fiskas men inte badas. Typiskt.

Men alltså detta ställe! Det kändes nästan som en var på en annan planet, då det var så storslaget, så kargt och så…vackert. Eller så är en kanske inte van med att schlätta kan bjuda på något sådant här. Så är ni i närheten – åk dit vetja!

stenbrottet-02 stenbrottet-03 stenbrottet-04 stenbrottet-05 stenbrottet-06 stenbrottet-09stenbrottet-08 stenbrottet-10 stenbrottet-12stenbrottet-11 stenbrottet-13 stenbrottet-14stenbrottet-15stenbrottet-07

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply