Vegetariska kåldolmar

vegetariska-kaldolmar-4

Vad ska en hitta på när det finns nästan ett helt kålhuvud kvar i kylen och det asiatiska köket känns lagat? Jo, då ska det spisas klassisk husmanskost – nämligen kåldolmar! Och sicken hit det blev, riktigt smarrigt och höstmurrigt. Självklart hann solen och därmed ljuset försvinna innan maten var klar – därav de korniga bilderna. Men vad gör väl det när maten smakade mumma!

Kåldolmar
1 st vitkålshuvud
0,5 dl kokt ris
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
400 g veg.färs
1 ägg
1 dl grädde
3 msk soja
1 msk Maizena
1 msk grönsaksfond
1 msk ljus sirap
salt, peppar

Skär ut stocken på vitkålshuvudet. Förväll det därefter i 15 minuter i saltat vatten, och låt svalna något. Lossa bladen försiktigt så att du får så hela blad som möjligt. Låt bladen rinna av på en ren handduk. Skär sen bort en del av den grova bladnerven, så att bladen lätt kan rullas ihop.

Koka riset och låt det svala. Skala och finhacka löken samt vitlöken. Mjukfräs på svag värme i lite olja eller smör. Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda färsen med riset, ägg, löken, grädde, sirap, soja, maizena, salt & peppar. Fördela färsen på kålbladen, vik in kanterna och rulla ihop till en dolme (här är det hellre än bra som gäller, speciellt när bladen är av de mindre slaget, lite klipp-å-klistra typ). Lägg kåldolmarna tätt med skarven nedåt i en smord form. Ringla över sirap. Stek kåldolmarna i mitt av ugnen i ca 15 min, då du häller på en del av såsen nedan. Tillred i ytterligare 20 minuter.

Sås
Gör din egen av skyn, grädde osv.
Eller köp på påse, använd grädde i stället för mjölk samt släng i ett gäng nävar av torkade trattkantareller. Vi snackar mustigt, och lättlagat.

Tillbehör
Potatis av nåt slag. Antingen mos, kokt eller som i mitt fall – potatisbakelserna som aldrig tar slut. Och så självklart lingon och någon inlagd gurka vid sidan av.

vegetariska-kaldolmar-1

Ät och njut
– helst tillsammans med ett glas rött vin (äntligen, höst!) samt din favoritperson som också gör tummen upp av välbehag.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Annie - lättlagat vegokäk
    19 september 2016 at 20:22

    Åh herre vad gott och höstigt <3 <3

  • Leave a Reply