Rödbetslasagne med limevinägrett på grönt

rodbetslasagne

Jag har lagat söndagsmiddag! Eller nej, förlåt jag har lagat Trettondagsmiddag aka onsdagsmiddag. Och eftersom det är just (just in case meaning) lasagne så blev det mat över = matlådor. Hurra!

Denna gång lyxade jag även till det med vinägrett och sallad. Jag måste säga att limevinägretten var en riktig hit – syrlig med vitlökssting. Me like! Och vart är receptet undrar ni kanske? Ja men det kommer ju här, både på rödbetslasagnen samt limevinägretten. Sicken hit!

Rödbetslasagne för 4 personer

(eller för två personer + två matlådor, it’s your call)

500 g rödbetor
2 gula lökar
2 msk olja
1/2 dl hackad timjan
1 msk brun farin
1 tsk salt
1 krm peppar
12-16 lasagneplattor, beroende på formstorleken
1 1/2 dl riven ost

Sås
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 tsk salt
1 1/2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°C. Skala och riv rödbetor och lök grovt på rivjärn eller matberedarens rivskiva. Fräs rotfrukterna i oljan i en stekpanna. Krydda med timjan, farin, salt och peppar.

Sås: Smält matfettet i en kastrull. Rör i mjölet och späd med mjölken. Låt såsen koka ca 5 min. Smaka av med salt och rör i osten.

Varva sås, rotfruktsfräs och lasagneplattor i en lätt smord ugnssäker form, understa och översta lagret ska vara sås. Strö över resterande ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Servera lasagnen med limevinägrett på grönsallad – denna gång bestående av babyspenat och gröna bönor.

limevinagrett

Limevinägrett

4 msk färskpressad limesaft
3 klyftor vitlök, hackade
1 msk honung
1 msk äppelcidervinäger
3 msk extra jungfruolja
salt och peppar efter smak

Rör ihop alla ingredienser till vinägretten i en liten skål och smaka av med salt och peppar. Ringla sen över önskad grönsallad.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Linnea
    9 januari 2016 at 18:05

    Åh, vill verkligen prova detta. Är av någon anledning liiiite rädd för rödbetor, men ska försöka mig på det ändå! 🙂

  • Leave a Reply