Måla med kalkfärg

Håll i er – här kommer ett riktigt mastigt målarinlägg!
För nu ska jag visa er hur det går till när en ska måla med kalkfärg – en metod för att få ett rum lite mer levande & ombonat och som varit poppis ett tag. Med all rätt, det blir änna gôrbra och är väldigt enkelt att få just (just in case meaning) gôrbra.

Så, let’s do this!

Vi började med att spärrmåla och grundmåla (här kan ni läsa mer om detta).
Grundfärgen är från Jotun och heter Lady Pure Grå skiffer. Vi fick rekommendationen av målarbutiken att grundmåla med samma färg som vi sen skulle ha kalkfärgen i, så gör det inte så mycket om vi inte täcker allt med kalkfärg. Smidigt och smart.

Här har vi kalkfärgen – Jotun Lady Minerals Grå skiffer.

Golvet behövde vi inte skydda då det skulle läggas in nytt ovanpå. Förutom färgen behövs inte så mycket mer förutom lite maskeringstejp och fasadpensel.

Sådan tur att vi köpt en sådan då.

Då kör vi!

Röra om ordentligt.

Sen var det bara att måla x-mönster över hela väggen. Upp och ner. X X X.

Bara att slabba på.

Det går ju bra det här!

Och fort går det med!

Hejhej – nu är denna vägg klar!

Dags att fortsätta med de andra väggarna samt blanda i den lilla färgburken i den stora, vilket tydligen är viktigt då nyansen i burkarna kan skilja sig lite.

Var ICKE rädda när ni ser resultatet. Det ser mörkt och knas ut, men det kommer bli så bra så bra när det torkat. Lovar! Och det går banne mig fort, första gången det är rimligt att ta till uttrycket att det faktiskt är lika kul som att se färg torka. För det är just det som sker.

Här har det gått 15 minuter.

30 minuter.

45 minuter.

60 minuter.

120 minuter.

Sådär ja, färdigmålat!

Här har ni resultatet – Grå skiffer!

Och här kan penseldragen anas.
Tips! Låt endast en och samma person måla ett rum, då penseldragen ter sig olika hos olika personer och det kan därmed bli en knepig ”effekt” om två personers penseldrag blandas. Eller om det är just den effekten som eftertraktas – go for it!

Avslutar med en gif på torkprocessen, snabbspeedad.

Jag blev väldigt nöjd med slutresultatet och kommer använda denna färg fler gånger. Kanske ska jag våga mig på en ännu mörkare färg, då jag tycker den nymålade mörkmörkgrå nyansen var riktigt läcker!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply