Det där med mat.

Alltså jag gillar mat. God mat. Lagad mat. Restaurangmat. Hämtmat. Snabbmat. Mammas mat. Och har väl en hyfsad sund inställning till mat. Tackar nu för tiden ofta nej till pizza (bara det ger väl en guldstjärna?) Ibland kan jag dock redan kvällen innan tänka på vad jag ska äta under nästa dag och nästan längta dit. Sund inställning? Nja. Men jag försöker att äta bra och nyttig mat. Även om jag ibland bara vill svulla loss i grillchips och popcorn. Medan det andra gånger är blomkål och morot jag vill vräka i mig. Jag antar att, så länge det inte blir extremt åt något håll, båda ”maträtterna” är ok.

Jag blev vegetarian vid 16 års ålder. Ett beslut som grundade sig i att jag inte gillade kött. När jag var liten åt jag allt. Verkligen allt. Gapade, tuggade, gapade efter mer. Men sen blev jag kräsen, löjligt kräsen. Speciellt när det kom till kött. Kunde knappt tugga, fick kväljningar när jag skulle svälja. Detta resulterade i att jag åt dåligt. Eller rättade sagt, åt dålig mat. Åt mackor i stället för mat. Eller varför inte kladdkakesmet till middag? Min syster var vegetarian så mamma lagade en del vegetarisk mat hemma. Och sen, när jag började ettan på gymnasiet, ja då tog jag beslutet att också bli vegetarian. Ett beslut jag inte ångrat. För f*n vad gott det är att äta mat som man gillar! Ok, för vissa är jag en konstig vegetarian, jag gillar t ex inte färska eller soltorkade tomater. Inte heller oliver går ner (en vegetarians basföda eller hur var det?!). Men annars är det i stort sett all in. Fast… sen är jag väl kanske inte helt hundra vegetarian. Jag äter ägg. Ibland i mängder. Ibland inte alls. När jag kan välja, ekologiska. Vad det nu innebär. Men det känns bra. För mig som…eh…vegetarian. Nej helt ärligt, jag blev inte vegetarian för djurens skull. Mest för min egna. Jag gillar inte kött/fisk. Och kan inte tänka mig att någonsin igen äta kött/fisk igen. Det enda jag kan bli sugen på ibland är…fiskpinnar. Och det säger ju sig självt – fiskpinnar – då gillar man inte kött.

Och nu är det lunchdags på jobbet. Och jag vet inte vad jag ska äta. Ingen lunchlåda med mig. Ingen matdröm sen igår. Och inget sug efter något speciellt. Eller jo, makaroner och sojakorv hade varit gott.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply