Broccoli- och kålsallad med soja och sesam

sesambroccoli-1

Shine bright like a diamond – ja det måste vara sesamoljans theme song. För jäklar vad den kan lyfta en rätt med sin speciella och goda smak. Häromdagen slängde jag ihop en rätt bestående av bulgur, heta quornfiléer, lite smaksatt creme fraise och en broccoli- och kålsallad. Och denna smakrika grönsakssallad var verkligen en hit, som går att förnya i all oändlighet med diverse grönsaker. Huvudrollen i denna sallad är då sesamoljan tillsammans med den färska ingefäran. Ja jäklar ja. Och bara så jag inte glömmer bort receptet, så kommer det här:

Ingredienser

250 g broccoli
1/4 vitkålshuvud
2 msk olja
3 msk sesamfrö

Dressing

1 msk färskriven ingefära
1/2 dl japansk soja
1 msk honung
1 msk sesamolja

Så här gör du

Dela broccolin i små buketter. Skala broccolistjälken, skär bort ca en cm från nedre delen. Dela den på längden och skär i tunna sneda skivor. Skiva vitkålen tunt. Stek broccolibuketterna, stjälkskivorna och vitkålen i oljan tillsammans med sesamfrö.

Dressing: Blanda ingefära, soya, honung och sesamolja. Vänd ner dressingen i kålen och broccolin. Servera med random gottigheter till, t ex qournfiléer och bulgur men det passar minst lika bra till nudel- och risrätter och tofu eller liknande. Sjukt smarrigt i vilket fall!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply